Tuesday, October 23, 2012

Sekali Lagi

As-Salam..

Sesungguhnya bila kita berdepan dengan suatu masalah yang mana kita rasa begitu sulit sekali bagi kita untuk menghadapinya sendirian, hati baru mula terdetik untuk mencariNYA. Rasa diri ini terlalu lama alpa dalam mengingatiNYA, melupakanNYA tatkala hidup dirasakan begitu indah hingga diri menjadi lalai, telalu leka dengan keseronokan. Namun tatkala diri dirundung masalah, hanya saat itu lah diri terasa begitu kerdil sekali, begitu lemah, tak berdaya menanggung bebanan masalah, kesulitan. Terasa sendi-sendi bagaikan mahu luluh rebah, sungguh tak terdaya.
Air mata mengalir laju mengenang kembali betapa lekanya diri ini. Sungguh melupakan pada Yang Satu. Selama ini menganggap bahawa orang sekeliling yang mampu menggembirakan hati, membantu, manjadi bahu tempat mengadu, kini rasanya tanggapan itu salah belaka. Mungkin ya, kita boleh mengadu pada mereka, namun bolehkah kita menggantung harap pada mereka? Sediakah mereka berada di samping kita setiap masa dan ketika? Baru kini aku meraguinya.
Patutnya aku sedar hakikat itu dari dulu lagi, tidak sepatutnya pengharapan digantungkan pada yang tidak pasti. Hakikatnya, pengharapan itu patut aku panjatkan pohonkan pada Yang Maha Mendengar, Maha Mengetahui, Maha Berkuasa. Kerana selepas segala yang terjadi, hanya padaNYA lah kita akan kembali. Sesungguhnya segala kesulitan yang ku tanggung kini adalah hasil diriku yang selama ini leka. Namun ingin ku pohonkan padaMu Tuhan, ampunilah segala dosa-dosaku,  berikan lah kekuatan pada diriku ini dalam menempuhi segala kesulitan ini, permudahkan lah segala urusanku, murahkan lah rezekiku, berikanlah kesihatan yang baik pada diriku, berikanlah kesabaran pada diriku dan bersihkan dan tetapkan lah hatiku dari berpaling dariMU Ya Rabb..
Amin.Bab Bacaan Yang Dibaca Ketika Menghadapi Permasalahan Yang Sulit  Ditanggungi.

Ya Allah, tidak ada kemudahan melainkan apa yang telah Engkau jadikan mudah, maka Engkau menjadikan kesusahan, dan jika Engkau menghendaki, Engkau pulalah yang akan menjadikannya mudah "


“ Ya Allah, cukupilah aku dengan rezeki Mu yang halal dari rezeki Mu yang haram, dan cukupilah aku dengan anugerah MU dari selainMu. Ya Allah, yang menghilangkan duka cita, yang melenyapkan kesusahan, yang memperkenankan doa orang yang dirudung susah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang di dunia dan akhirat. Aku mohon pada Mu agar berkenan kiranya Engkau memberi rahmat kepadaku dengan suatu rahmat yang mencukupi selainMu. Ya Allah, yang membuat kerajaan. Engkau beri kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki, Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki, dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkau lah segala kebajikan, sesungguhnya Engkau MahaKuasa atas segala sesuatu. Engkau masukkanlah malam ke dalam siang dan Engkau masukkan siang ke dalam malam, Engkau keluarkan yang hidup dari yang mati, dan Engkau keluarkan yang mati dari yang hidup. Dan Engkau beri rezeki siapa saja yang Engkau kehendaki tanpa perhitungan.”


Asy-Syaikh Abdul Majid al-'Adawiy
Penawar Kegundahan Hati


p/s: in the middle of it, there goes the song 'Buatku Tersenyum' :)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...